Geschiedenis

De geschiedenis van Kinderdag

In het jaar 2015 bedacht ik dat ik mijn kleine klantjes op de wijken waarop ik het hele ijsseizoen had gereden iets terug moest geven. Iets, waaraan ze veel plezier konden beleven.

Ik bedacht, we hebben een Moederdag, een Vaderdag, maar wanneer is het eigenlijk Kinderdag? Mijn moeder zei altijd; “Kinderdag is het elke dag”. Natuurlijk begreep ik haar reactie. Tenslotte worden kinderen vooral verzorgd. Maar ook weer niet altijd! En daarnaast, wat is er mis met het regelen van een leuke dag voor kinderen, Mijn klantjes!

Sinds 2015 is er dus een kinderdag. En werd er eerst slechts met stoepkrijtjes op de stoep en straat getekend. Waren er ook wensjes die ik uit liet komen, en was er slechts ijs als versnapering. Er kwamen die eerste editie in totaal 50 kinderen. Het was een mooie zondagmiddag in september en het werd een prachtig kleinschalig feest dat zeker vatbaar was voor herhaling.

In het jaar 2016 werd het feest alweer wat groter van opzet. Zo kwam daar voor de eerste keer een gezamenlijk ontbijt en stond er een echte draaimolen. Ook werd er geknutseld, werden kinderen geschminkt en was er voor het eerst een kinderdagverhaal. Met als eindvraag de verloren klepel van de ijslepel te zoeken. Bovendien was er muziek. Kinderen mochten ook nu een wensje inleveren. Een mooi feest met een grote opkomst en redelijk weer. Het was ook het eerste jaar dat ik met een organisatie werkte en de Plus supermarkt als hoofdsponsor had aangetrokken.

In 2019 werd de 5e editie gehouden. De grootste editie tot dusver. Met maar liefst 400 kinderen zaten we op die september ochtend aan 1 grote tafel te ontbijten, waarna de kinderen zich konden bezighouden met diverse spelen, draaimolens, springkussens, graffiti en zoveel meer. Deze editie heeft enorm veel positieve reacties opgeleverd. Kinderdag is inmiddels niet meer weg te denken uit de evenementenkalender van Hengelo.

Dat kinderdag inmiddels een begrip is in Hengelo bleek toen Corona een streep door de dan 6e editie zette. Ik kreeg veel vragen over het uitstellen van de nieuwe kinderdag. Nu, in 2021, gaan we er weer voor en zijn de reacties louter positief.

Kinderdag dient twee doelen;
Doel 1; Kinderen vermaken, een dag voor en door kinderen. Alles is gratis met uitzondering van ijs en andere versnaperingen.
Doel 2; de opbrengsten uit de verkoop van versnaperingen gaat naar de Stichting Nelly. Een stichting welke zich bezighoudt met het verzorgen van een leuke dag of dagdeel voor arme gezinnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pretpark, dierentuinen en andere parken.

 

Namens mijn voltallige organisatie,
Frank